Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuke»Kolač od jabuka sa Dan zaljubljenih

Kolač od jabuka sa Dan zaljubljenih

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Kolač od jabuka sa Dan zaljubljenih
Fotografije: Iliana Parvanova
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Serviramo ljubav u obliku kolača od jabuka"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • smeđi šećer - 1 i 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1 kofica (500 g - 1, 5 %)
  • soda bikarbona - 2 kašičica, ravne
  • vanila - 1 kesica
  • nerafinisano suncokretovo ulje
  • kakao - 3 supene kašike, pune
  • rogač - 1 kašičica, u prahu
  • integralno brašno - 2 i 1/2 šolje
  • jabuke - 1 šolja, rendane
  • za kakao glazuru
  • kakao - 3 supene kašike
  • rogač - 1/2 kašičice
  • smeđi šećer - 6 supenih kašika, kristal
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 6 supenih kašika
  • voda - 6 supenih kašika
  • orasi - za ukras
* merne jedinice

Način pripreme

U velikoj posudi dugo mutimo jaja žicom. Sipamo u njih smeđi kristal šećer, kiselo mleko sa sodom, vanilu, kakao, rogač i nerafinisano suncokretovo ulje i nakon toga dobro pomešamo da se sastojci pomešaju.

Postepeno dodajemo integralno brašno. Poslednji sastojak su jabuke, oljuštimo ih i izrendamo krupnije (treba nam 1 šolja ne zbijeno napunjena) i dodajemo ih u posudu u druge sastojke za kolač.

Namažemo pleh prečnika oko 30 cm nerafinisanim suncokretovim uljem i pospemo brašno po celom dnu. Pečemo na 180 stepeni oko 35 minuta dok ne bude gotovo. Dok je naš integralni kolač u rerni, pripremamo kakao glazuru, u šerpi pomešamo kakao, rogač, smeđi kristal šećer, nerafinisano suncokretovo ulje i vodu.

Stavljamo na vatru i neprestano mešamo, kad provri, držimo još 1-2 minuta i ostavljam oda strane da se ohladi ( dok se hladi, sam od sebe se zgusne).

Čim kolač bude gotov, isečemo oblik srca (možemo ocrtati na kartonu šablon u obliku srca). Vadimo ivice oko, a samo srce pažljivo vadimo iz pleha i stavljamo na tacnu na kojoj ćemo servirati.

Namažemo ravnomeran sloj kakao glazure - po celoj gornjoj površini (nije potrebno sa strane). Ukrašavamo orasima po ivicama ocrtanog kalupa i u sredini. Lepo je da odstoji bar nekoliko sati (može čak i jedan dan), ali možemo servirati i odmah.

Ukoliko ne pripremamo ukusan kolač za specijalu priliku i nije potrebno da sečemo neki oblik, onda dok je još u plehu, nakon što izvadimo iz rerne, prleivamo i rasporedimo ravnomerno glazuru odozgo, tako ostavljamo da odstoji.

Odličan kolač sa jabukama i kakao glazurom za Dan zaljubljenih.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Boki Lazic
Boki Lazic
Desert posle nedeljnog rucka.
31.01.2021 14:55