Način pripreme
Operite spanać. U vreloj vodi kuvajte 10 minuta. Ocedite i pasirajte.
Jaja umutite sa mlekom i solju. Dodajte gotov pire od spanaća i brašno dok ne dobijete retku kašu ili testo od palačinaka.
Pržimo palačinke od spanaća.
Na svaku palačinku poređajte sloj lisitća gaude.
U istoj posudi ili posudi iste veličine pravite onoliko omleta koliko palačinaka želite da imate, u zavisnosti od posude koju koristite.
Umutite dobro po 2-3 jajeta i pomerajte tiganj da pokrije celo dno. Nemojte mešati, nego viljuškom promešajte omlet tamo gde je živ da se jaja isprže.
Gotov omlet okrenute na prvu pripremljenu palačinku sa gaudom. Na isti način prirpemite i preostale palačinke. Uvijte u čvrst rollat i možete servirati sa kečapom ili drugim omiljenim sosom.
Varijanta je da se palačinke ne uvijaju nego da se ređa omlet, sir i sosevi. Dobićete slanu tortu.
Slane palačinke ukrašavamo paradajz pireom, začinjenim sa malo soli.
Prijatno sa ovim palačinkama od spanaća sa omletom i gauda sirom.