Način pripreme
1. Stavite školjke u vodu sa kašičicom soli rastvorenom u njoj. Tako će se izbaciti pesak koji sadrže.
2. Iseckajte praziluk, tikvice i luk i dinstajte 10-5 minuta u maslinovom ulju na umerneoj vatri.
3. Isecite krompir na komade i stavite u drugo povrće na vatru 4-5 minuta.
4. Sipajte pileći bujon i kuvjate 20 minuta.
5. Za to vreme prirpemite brokoli, iskidajte ga na male ružice. Stavite na vatru vodu sa malo provri i kad provri na jakoj vatri stavite ružice i kuvajte 9-10 minuta. Ocedite i prelijte hladnom vodom, da se prekine proces kuvanja i da ne omekšaju previše.
6. Lepo operite školjke i ako treba operite u još nekoliko voda dok ne prestanu da puštaju pesak.
7. Kad riblja čorba bude skoro gotova, dodajte svež peršun, biber i pasirajte. Po želji razredite sa malo vode. Stavite i školjke i kuvajte dok se ne otvore. Možete ih napraviti posebno, na pari ili tiganju sa malo maslinovog ulja.
8. Ukusnu čorbu servirajte toplu, u svaku porciju stavite brokoli i pospite maslinovim uljem. Čorba od praziluka sa školjkama i brokolijem je gotova.
Prijatno!