Pečene lignje sa pestom od rukole

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
2k
43
273
24/03/2020
"I tako su lignje pronašle svoju srodnu dušu u obliku pesta od rukole "
Priprema18 min.
Kuvanje5 min.
Ukupno23 min.
Porcije2
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano185
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice
Meze

Način pripreme

Pripremite pesto od rukole. U blender stavite listove rukole, beli luk, parmezan, orahe i pinjole sa maslinovim uljem. Uključite blender na maksimalnu brzinu na nekoliko sekundi i sameljite sve. Koliko sitno će biti samleveno, zavisi od vas, nema strogih pravila.

U pesto sipajte sok od limuna, posolite ga (ako je neophodno, jer je parmezan dosta slan, pa pazite da ne bude previše slano).

Promešajte i čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj posudi, dok ne dođe red da začinite vaše jelo ovim aromatičnim pestom sa rukolom. U ovom slučaju ćete ga koristiti za lignje, ali sigurno će ostati, možete ga dodavati različitim vrstama testenina ili u salate, pa čak i razređeno sa još maslinovog ulja i soka od limuna.

Lignje očistite veoma dobro. Odvojite pipke i iz unutrašnjosti lignje izvadite prozračnu kost. Da bi vam bilo lakše, možete da telo lignje okrenete na opačke i da ga tako dobro operete i očistite. Nema potrebe da lignje ljuštite.

Odvojene pipke takođe očistite, a makazama odsecite i odstranite oči.

Veoma važno je da nikako ne perete previše morske plodove, jer će na taj način izgubiti karakteristični ukus mora koji imaju. Drugo - kada lagano operete lignje, treba da ih ocedite veoma dobro i da ih lagano prosušite. Same lignje će tokom pripreme pustiti malo tečnosti i ako nisu dobro osušene, pustiće više, pa će umesto da se peku da se kuvaju u tečnosti, istopiće se i postaće previše žilave.

Možete da lignje pripremite i na roštilju, ploči ili jednostavno u tiganju. Temperatura treba da bude dosta visoka. Ako ćete lignje pripremati na roštilju, premažite ih maslinovim uljem i zapecite ih kratko sa obe strane - do lagane boje i to je sasvim dovoljno da budu gotove.

Kod pripreme na ploči ili u tiganju, sipajte 2 kašičice maslinovog ulja i čim temperatura bude dovoljno visoka, položite morske plodove da se zapeku sa jedne strane - oko minut-dva (u zavisnosti od njihove veličine) i još toliko vremena sa druge strane.

Tople lignje posolite lagano i prelijte ih pestom od rukole, koje ste razredili sa još maslinovog ulja i soka od limuna. Po želji, možete da dodate i sveže mleveni biber.

Ovako pripremljeni morski plodovi treba da se jedu topli, kako bi maksimalno osetili ukus i njihovu mekoću.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar