Način pripreme
Sameljemo keks u secku. Rastopimo maslac i dodajemo u njih.
Pleh sa obručem obložimo streč folijom i po ivicama sipamo smesu od keksa. Dnom čaše pritiskamo dno dok ne oblikujemo koru. Ostavljamo u frižideru da odstoji minimum 30 minuta.
U šerpu sa dnom koje se ne lepi sipamo sveže mleko, šećer i vanilu i ostavljamo da provri. Lagano sipamo griz uz neprestano mešanje dok ne dobijemo gust krem sa grizom.
Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohladi.
Prelivamo koru mlečnim kremom i vraćamo u frižider.
Imala sam malo keksa koji je ostalo i stavila sam ga u krem. Posebno ako vam se čini da je redak, upije i steže se brzo.
Ugrevamo pavlaku i pre ne go što provri, isključujemo i dodajemo mrvljenu čokoladu.
Ostavljamo čokoladnu glazuru 2 minua i mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Prelivamo hladan krem i posipamo griz tortu orasima ili kokosovim brašnom - kako ko želi.
Imate raskošnu i laku tortu sa grizom bez pečenja.