Način pripreme
Pitu ćemo napraviti zgužvanu, sa blago naboranim korama da dobro prodre nadev i da bude vazušasta i mekana.
1. Namažemo dobro dono i zidove glinene posude prečnika oko 25 cm sa poklopcem.
Ugasimo sodu u kiselom mleku i soku od limuna.
Mutimo jaja sa solju i dodajemo im naraslo mleko, ulje, narendan kačkavalj i namrvljeni sir.
2. Stavjamo dve kore na dno posudde i naboramo ih, nakon toga raspoređujemo nadev. Tako ređamo dok se ne potroše sastojci. Negde po sredini ređanja između dve suve kore stavljamo srećkice, napisane na parčetu papira, i nakon toga uvijene u aluminijumsku foliju. Preko već naređane pite stavljamo tanke parčiće maslaca, raspoređene ravnomerno po celoj površni.
3. Poklapamo glinenu posudu i stavljamo u rernu zagrejanu na 170 stepeni. Pečemo 15 minuta i sklanjamo poklopac, nakon toga dopečemo dok ne dobiju zlatastu preplanulost - još oko 15-20 minuta.
4. Gotovu pitu pokrivamo krpom, ako želimo da nam bude mekana, u suprotnom ostavljamo da se ohladi otkrivena.
Srećno i srećna Nova godina!