Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Praznična uvijena pita sa srećkama

Praznična uvijena pita sa srećkama

Denis BiserovDenis Biserov
Početnik
22568
Praznična uvijena pita sa srećkama
Fotografije: Denis Biserov
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Zlatasta i hrskava uvijena pita za vašu božićnu ili novogodišnju trpezu."

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • kiselo mleko - 300 grama
  • gazirana voda - 250 ml
  • kravlji sir - 400 grama
  • maslac - 120 grama
  • kore za pitu - 400 grama
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema nadeva:

Umutite 6 jaja u velikoj posudi. Dodajte kiselo mleko i izmešajte. Izdrobite sir i dodajte ga u smesu, mešajte dok ne postane homogena.

Ređanje i oblikovanje uvijene pite:

Istopite 100 grama maslaca.

Tepsiju podmažite maslacem.

Uzmite dve kore, blago ih namažite istopljenim maslacem i ravnomerno rasporedite nadev. Koru uvijte u rolat.

Rolnice poređajte u spiralu u podmazanu tepsiju počinjući od centa. Ponavljajte dok ne potrošite kore i nadev.

Dodavanje srećki:

Ako koristite srećke, uvijte ih u aluminijumsku foliju ili papir za pečenje i stavite između slojeva rolnica ili u koru, lagano podvijajući.

Preliv:

Pitu zalijte ostalim maslacem.

Umutite 1 jaje u posudi. Pomešajte ga sa gaziranom vodom. Ravnomerno zalijte uvijenu pitu ovom smesom.

Pečenje:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pitu pecite otprilike 40-50 minuta dok ne postane zlatkasta i hrskava.

Nakon pečenja pitu pokrijte čistom krpom na 10-15 minuta kako bi lagano omekšala. Rasecite je i servirajte tako što svako otkriva svoju sreću.

Neka vam je slatko.

Takođe, pogledajte kako da pita ostane naduvena i pročitajte ove originalne srećke za pitu, koje možete sami pripremiti u kućnim uslovima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: