Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Novogodišnja pita sa srećkama u glinenoj posudi

Novogodišnja pita sa srećkama u glinenoj posudi

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Novogodišnja pita sa srećkama u glinenoj posudi
Fotografije: Yordanka Kovacheva
6 / 7
31/03/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Da vidimo sada kakva će vam srećka zapasti za Novu godinu"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g
  • jaja - 4 komada
  • kiselo mleko - 250 g
  • ulje - 80 ml
  • sir - 250 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • sok od limuna - 1 kašika
  • kačkavalj - 100 - 150 g
  • maslac - 40 g
  • so - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Pitu ćemo napraviti zgužvanu, sa blago naboranim korama da dobro prodre nadev i da bude vazušasta i mekana.

1. Namažemo dobro dono i zidove glinene posude prečnika oko 25 cm sa poklopcem.

Ugasimo sodu u kiselom mleku i soku od limuna.

Mutimo jaja sa solju i dodajemo im naraslo mleko, ulje, narendan kačkavalj i namrvljeni sir.

2. Stavjamo dve kore na dno posudde i naboramo ih, nakon toga raspoređujemo nadev. Tako ređamo dok se ne potroše sastojci. Negde po sredini ređanja između dve suve kore stavljamo srećkice, napisane na parčetu papira, i nakon toga uvijene u aluminijumsku foliju. Preko već naređane pite stavljamo tanke parčiće maslaca, raspoređene ravnomerno po celoj površni.

3. Poklapamo glinenu posudu i stavljamo u rernu zagrejanu na 170 stepeni. Pečemo 15 minuta i sklanjamo poklopac, nakon toga dopečemo dok ne dobiju zlatastu preplanulost - još oko 15-20 minuta.

4. Gotovu pitu pokrivamo krpom, ako želimo da nam bude mekana, u suprotnom ostavljamo da se ohladi otkrivena.

Srećno i srećna Nova godina!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: