Način pripreme
Rerna - 175 stepeni
Ravna posuda za pečenje pokrivena papirom za pečenje.
Radi se mikserom
U posudi miksera se muti maslac dok ne postane krem ili oko 2 miinuta na visokoj brzini. Dodaje se šećer i muti se u glatku smesz oko 4 minuta ponovo na visokoj brzini.
Odjednom se dodaje brašno i meša se na maloj brzini, dok se ne upije. Ako je testo previše meko, to zavisi od mekoće maslaca, uvija se u foliju i ostavlja se 15 minuta u frižideru, ali nije obavezno, jer se ovo testo ne lepi po rukama.
Deli se na dva dela. Svaki se stavlja između dva papira za pečenje i razvija se na debljinu oko 5-6 mm. Tako razvijeno testo zajedno sa papirom se ostavlja na hladnom, dok se potpuno ne zamrzne i postane veoma tvrdo.
Na taj način se dobija malo vremena, jer je već razvijeno, spremno je za rad i ostaje samo da se iseku krugovi/oblici. Budući da se sprema za Božić mogu da se koriste različiti božićni oblici, jelke, zvezde, jelenčići i drugo, ali tradicionalno se sprema keks okruglog oblika.
Kalup za sečenje je oko 6-7 cm i obavezno je sa jedne strane talasast. Moguće da ne potreban krupniji talastasti kalup, jer se oblik keksa izgubi pri pečenju.
Poređaju se u posudu za pečenje na rastojanju jedan od drugog. Peku se na 175 stepeni - oko 13-15 minuta.
Ovaj keks ima izraženu zlatastu boju od drugog keksa sa maslacem, malo je više prepečen, da bi bio prijatno hrskav.
90 g poluslatke čokolade istopi se na pari na umerenoj ringli. Nakon što se istopi sklanja se sa ringle i dodaje se preostala količina čokolade, veoma sitno isečena. Meša se dok se ne istopi.
Svaki keks se sa jedne strane potopi u čokoladu. Poređa se na papir za pečenje, dok se čokolada ne stvrdne.
Kek se čuva u kutiji/staklenoj tegli za keks i ima rok trajanja oko 2, 3 nedelje. Može i da se zamzrne.
Ovaj keks je fin i u njemu nema nikakvih aroma, kao što je ekstrakt vanilie ili drugo. Osnovna aroma je maslac, zato se radi samo sa visoko kvalitetnm maslacem.