Način pripreme
Koprivu očistite i operite dobro. Stavite je u odgovarajuću posudu i prelijte je vrelom vodom i neka odstoji oko 10 minuta. Nakon toga je izvadite i naseckajte sitno.
Pirinač operite i ostavite u mlakoj vodi da odstoji 20 minuta.
U šerpu stavite maslac i biljnu masnoću, zagrejte ih i dodajte sitno naseckani luk i šargarepu. Dinstajte sve oko 5-6 minuta i dodajte oko 3 litra vrele vode.
Dodajte koprivu, oprani pirinač i začine. Posolite po vašem ukusu i ostavite da se kuva 20 minuta. Malo pre nego što čorbu sklonite sa vatre, dodajte fidu i kuvajte čorbu od kopriva još 5-6 minuta.
Zapršku napravite od umućenog kiselog mleka, žumanca i brašna.
Sipajte nekoliko kutlača bujona u posudu sa zaprškom i mešajte.
Polako i stalno mešajte da se zaprška ne zgrudva i zatim je vratite u čorbu, ponovo polako i uz mešanje. Sklonite sa vatre čorbu od povrća dok ovo radite.
Čorba od koprive za zaprškom je gotova! Možete da je servirate sa prepečenim hlebom ili domaćim brusketima.
Prijatno!