Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Čorba od koprive»Čorba od kopriva sa zaprškom

Čorba od kopriva sa zaprškom

Rumyana StoyanovaRumyana Stoyanova
Pomoćnik kuvara
4219348
Čorba od kopriva sa zaprškom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Fantastična prolećna supa, koja će vas ispuniti vitaminima i dobrim raspoloženjem!"

Potrebni sastojci

  • kopriva - 500 g sveža, očišćena
  • ulje - 50 ml
  • maslac - 50 g
  • mladi luk - 3 veze
  • šargarepa - 100 g
  • pirinač - 100 g
  • fida - 1 šaka
  • so - po ukusu
  • biber
  • čili u prahu - opciono
  • Za zapršku
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • žumance - 1 komad
  • brašno - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Koprivu očistite i operite dobro. Stavite je u odgovarajuću posudu i prelijte je vrelom vodom i neka odstoji oko 10 minuta. Nakon toga je izvadite i naseckajte sitno.

Pirinač operite i ostavite u mlakoj vodi da odstoji 20 minuta.

U šerpu stavite maslac i biljnu masnoću, zagrejte ih i dodajte sitno naseckani luk i šargarepu. Dinstajte sve oko 5-6 minuta i dodajte oko 3 litra vrele vode.

Dodajte koprivu, oprani pirinač i začine. Posolite po vašem ukusu i ostavite da se kuva 20 minuta. Malo pre nego što čorbu sklonite sa vatre, dodajte fidu i kuvajte čorbu od kopriva još 5-6 minuta.

Zapršku napravite od umućenog kiselog mleka, žumanca i brašna.

Sipajte nekoliko kutlača bujona u posudu sa zaprškom i mešajte.

Polako i stalno mešajte da se zaprška ne zgrudva i zatim je vratite u čorbu, ponovo polako i uz mešanje. Sklonite sa vatre čorbu od povrća dok ovo radite.

Čorba od koprive za zaprškom je gotova! Možete da je servirate sa prepečenim hlebom ili domaćim brusketima.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: