Način pripreme
U posudici se umuti pavlaka za mućenje i ostavi se sa strane. Kisela pavlaka se umuti zajedno sa tečnom čokoladom, izrendanom korom, šećerom u prahu i nes kafom.
Napisala sam odokativnu količinu - možete da probate krem za tortu i da prema sopstvenom ukusu dodate ili više tečne čokolade, više šećera ili pak kafe.
Špatulom se lagano pomeša i mute se obe vrste pavlake, tako da umućene pavlaka ne spadne, već da nastavlja da daje tu mekoću krema. Banana se oljušti i iseče na tanke kružiće i ostavlja se u posudicu sa strane.
Piškote se brzo umaču u sirup i ređaju se u posudu koju smo pripremili za tortu.
Ja imam domaće od višnji i zbog toga sam njega koristila, a i njegova blago kiselkasta nota ima veoma dobar kontrast sa slatkim kremom. Vi možete koristiti šta god da imate ili ono što nađete u prodavnici.
Kada se piškote gusto poređaju jedna do druge, tako da prekriju ceo prvi red, obilno se prelivaju kremom.
Zagladi se i na njega se slažu kružići banane. Ova procedura se ponavlja, dok ne nestanu piškote, dobro bi bilo da procenite i da isto toliko ostavite i krema, kako bi vam ostalo dovoljno da tortu odozgo završite slojem krema.
Gotova torta od piškota se stavlja u frižider na nekoliko sati, nakon čega se dovršava dekoracijom po izboru.
Moj finalni sloj je napravljen od crne čokolade i tečne pavlake.
Na vodenoj pari se istopi otprilike 200 g crne čokolade i dobro se promeša sa tečnom pavlakom, dok smesa ne postane u potpunosti homogena.
Torta se odozgo preliva, a kada se i ovaj poslednji sloj ohladi, torta je spremna za konzumaciju. Dekoracija je vaša.
Lično ja uveče spremam tortu od piškota sa nes kafom, a ujutru pravim čokoladni preliv.