Način pripreme
Rerna - 180 stepeni
Ravan pleh, pokriven papirom za pečenje.
Maslac umutite mikserom oko 3-4 minuta. Dodajte šećer i mutite dok smesa ne pobeli. Dodajte jaje i vanilu, pa mutike oko 1 minuta.
U posudi promešajte brašno, prašak za pecivo i so. Ovu smesu dodajte u smesu od maslaca u 3-4 porcije i mešajte drvenom kašikom. Sakupite testo rukom, umotajte ga u foliju i ostavite ga na hladno mesto oko 2 sata.
Ohlađeno testo razvijte oklagijom na malo brašna. Kalupima isecite različite figure od testa. Poređajte ih u pleh na rastojanju jednu od druge.
Pecite na 180 stepeni oko 9-11 minuta. Keksići treba da dobiju boju voska, da nisu previše pečeni i budite pažljivi tokom pečenja, jer zaista brzo pregore.
Ajsing
U odgovarajuću posudu umutite belance. Dodajte sav šećer u prahu i esenciju badema. Možete da koristite i esenciju vanile. Mutite dok smesa ne postane sjajan i mekan sneg.
Od ajsinga odvojite po dve kašike i sipajte ga u nekoliko posuda. U te posude dodajte boje po želji. Promešajte da se boja ajsinga izjednači. Ako je ajsing previše gust i nema konzistenciju tečnog meda, koji klizi po kašici, dodajte kap po kap hladne vode do željene gustine.
Preostalu belu glazuru iz posude prebacite u plitki tanjir. Viljuškom kapljite različite boje u ajsing nasumišno. Drvenim štapićem promešajte, da bi dobili efekat mermera.
Svaki potpuno ohlađeni keksić licem potopite u ajsing. Izvadite ga, ocedite i stavite na papir da se osuši potpuno. Neka odstoje preko noći.
Ovi Božićni keksići imaju dugačak rok trajanja, oko 3-4 nedelje, kod pravilnog čuvanja u staklenoj tegli za keksiće na hladnom mestu.