Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pržena Riba»Oslić sa Menier sosom

Oslić sa Menier sosom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k899
Oslić sa Menier sosom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
21/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
36 min.
Ukupno
51 min.
Porcije
4
"Riba i sos za ljubitelje ukusne hrane"

Potrebni sastojci

  • oslić - 4 fileta
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
  • maslac - 75 g
  • inćuni - 3 fileta
  • kapar - 1 kašika
  • limun - 1 komad, sok
  • so - po ukusu
  • peršun - nekoliko listića, po želji
  • Za garnirung
  • brokoli - 300 g
  • pečurke - 4 - 8 komada
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Napravite prvo garnirung i sos, da biste servirali odmah nakon što bude gotova riba, jer ona bude gotova brzo.

Brokoli iskidajte na ružice i spremite ih na pari ili skuvajte u posoljenoj vodi oko 12 minuta. Pečurke zapecite cele na tiganju sa malo maslinovog ulja dok ne dobiju blagu preplanulost.

2. Sos napravite tako što na slaboj do umerenoj vatri istopite pola maslaca (može i na pari, da biste bili mirni da neće da vam zagori).

Ostatak maslaca zajedno sa filetima inćuna, kaprom, peršunom i sokom od limna pasirajte ili sameljite u blenderu u glatku konzistenciju. Kapar po želji možete da ostavite ceo i da ga dodate skoro na kraju u sos - ja sameljem sve. Dodajte u već istopljen i blago zapržen maslac i mešajte 1-2 minuta na tihoj vatri i stavite so po ukusu.

3. Riblje filete operite, osušite i posolite. Dobro je da su sa kožom, da se maksimalno sačuva njihova celina pri pečenju, budući da je oslić krhak i lako bi se raspao. Zato je važno i da imate dobar tiganj sa nelepljivim dnom. Zagrejte ga na jakoj vatri sa kašičicom maslinovog ulja, raspoređujući masnoću ravnomerno silikonskom četkom.

4. Malo pre nego što počne da se puši maslinovo ulje, stavite filete kožom na dole, pomerajte ih nekoliko sekundi, da se izbegne momentalno lepljenje. Kuvajte ih tako dok ne vidite da meso odozgo počinje da beli i gubi prozračni odsjaj. Okrenite pažljivo s druge strane, nakon što pre toga pospete drugom kašičicom maslinovog ulja. Pecite 3 minuta i izvadite ribu u odvojene tanjire za porcije, garnirajući brokolijem, pečurkama i ukusnim sosom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: