Način pripreme
Isečemo 3-4 srednje velika krompira na štapiće (kao za prženje) i sipamo ih u duboku posudu. Sipamo začine crni biber (1/2 ravne kašičice) i alevu papriku (1/2 ravne kašičice), đumbir u prahu (2-3 prstohvta), kari (1/3 kašičice), čili u prahu (1-2 prstohvata, po želji), himalajsku so (2/3 kašičice, po ukusu) i sitno iseckanih 8-10 svežih listova žalfije.
Dodajemo 1-2 supene kašike biljnog ulja - nerafinisano suncokretovo ulje (šarlan) ili maslinovo ulje. Izmešamo krompiriće rukom tako da se ravnomerno začine.
Ređamo štapiće jedan do drugog u veliku kvadratnu tepsiju na papir za pečenje.
Pečemo ih u rerni na 250 stepeni (odozgo i odozdo) - otprilike 20-25 minuta dok se ne dobije zlatkasta boja apetitnih pečenih krompira.
Za to vreme pripremamo tahini od belog luka za čiju osnovu prethodno skuvamo 5 supenih kašika miksa integralnih pahuljica (ječmene, ražane, ovsene i pšenične) u otprilike 1 šoljici vode.
Kada se malo ohladi, sipamo ih u mali bokal nutribuleta i u njih dodajemo ostale sastojke za sos: 1 čen belog luka, 3 supene kašike skuvanog belog pasulja (oceđenog iz tegle), 2-3 supene kašike sirovog tahinija od susama, 1-2 supene kašike sveže ceđenog limunovog soka - po ukusu i 1 kašičicu maslinovog ulja. Začinjavamo himalajskom solju, kuminom i crnim biberom - po ukusu.
Blendamo dodavajući malo vode prema željenog kozistenciji.
Poslužujemo tople aromatične i ukusne tapase na poslužavniku sa tahini sosom od belog luka u posudici u sredini.
Omiljeno predjelo nezaboravnog ukusa - tapas krompirići sa žalfijom i tahini sosom od belog luka.