Način pripreme
Sveže mleko ugrejte. U njega dodajte kvasac i malo soli. Rastvorite.
Šargarepu oljuštite i operite. Izrendajte krupnije. Beli luk oljuštite i izrendajte sitnije.
U tiganj stavite obilno ulja da se ugreje, zato što ima dosta šargarepa. Propržite šargarepu i beli luk da omekšaju. Ostavite da se ohlade.
U velikoj posudi prosejte brašno. Dodajte jaja. Stavite so i biber. Dodajte mleko i promešajte testo. Dodajte šargarepu i ponovo dobro promešajte.
Pripremite kalup za tortu sa obručem koji se skida. Namažite i pospite brašnom.
Sipajte smesu za koru za slanu tortu ravnomerno u kalup.
Pecite oko 40-50 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Kad bude gotov, ostavite da se ohladi i isecite po sredini na 2 kore.
Pripremite krem. U čašu sipajte želatin sa malo vode da nabubri.
U posudu stavite krem sir. Izmrvite ovčiji sir. Peršun i mladi luk očistite i operite. Isecite sitno. Dodajte u posudu sa malo soli.
Želatin stavite na nekoliko sekundi u mikrotalasnu da postane tečan. Dodajte u posudu i mešajte dok smesa za krem ne postane homogena.
Mikserom mutite pavlaku za kuvanje. Umućenu pavlaku stavite u smesu sa sirom. Mešajte pažljivo da smesa ostane mekana.
Sa malo manje od polovine smese namažite jednu koru. Krem ravnomerno rasporedite. Stavite drugu koru od šargarepe. Ceo krem ravnomerno rasporedite preko cele torte i sa strane.
Nakon što nanesete koristite nož za hleb za efektne crve, vucite ka sredini.
slanu tortu ukrasite po želji.
Slanu tortu od šargarepe ostavite na sat-dva u frižideru da se stegne.