Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od šargarepe»Nežna torta sa šargarepom i orasima

Nežna torta sa šargarepom i orasima

Natalia PetrovaNatalia Petrova
Kuvar
1244598133
Nežna torta sa šargarepom i orasima
Fotografije: Natalia Petrova
1 / 5
03/10/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
12
"Veoma nežna, lagana i izuzetno ukusna torta od šargarepe, savetujemo vam da je podelite samo sa dragim ljudima"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 4 komada
  • šargarepa - 3 šolje (izrendana)
  • šećer - 2 šolje (kristal)
  • ulje - 1 i 1/2 šolja
  • orasi - 1 šolja (mleveni)
  • brašno - 2 šolje
  • prašak za pecivo - 2 kesice
  • so - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • za krem
  • kisela pavlaka - 3 komada (od 400 g)
  • šećer - 2 šolje
  • orasi - 1 šolja (mleveni)
* merne jedinice

Način pripreme

Očistimo šargarepu i krupnije izrendamo. Nakon toga u velikoj posudi mikserom umutimo: jaja, šećer, so, ulje, cimet, brašno i prašak za pecivo. Dodajemo orahe i šargarepu, mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu uz pomoć kašike ili spatule (ne mikserom).

Gotovu smesu sipamo i ravnomerno rasporedimo u plehu, prethodno obloženom papirom za pečenje. Pečemo u slaboj rerni (100-150 stepeni) oko 50-60 minuta. Pre nego što izvadite iz rerne proverite čačkalicom za zube da li je kora dobro pečena.

Kad kora bude gotova ostavljamo da se potpuno ohladi, okrećemo na odgovarajuću posudu i skidamo papir. Uz pomoć dugog noža ili koncem koru sečemo na tri jednake kore. Kora je izuzetno meka tako da treba da sečemo veoma pažljivo.

Kad isečemo /odvojimo kore/ pripremamo krem. Pomešamo kiselu pavlaku i šećer i mešamo kratko i pažljivo uz pomoć kašike ili spatule.

Nakon toga sastavljamo tortu. Na osnovnu koru sipamo 1/3 krema, posipamo delom mlevenih oraha i nakon toga na isti način sledeće dve kore i krem i završavamo orasima.

Tortu ostavljamo da se ohladi u frižideru na bar dva sata.

Napomena!

Smesa treba da bude prečnika 28/30 cm. Ako mislite da nećete uspeti sa sečenjem kore na tri dela, isecite samo na dva i rasporedite krem na dva dela. Takođe možete ispeći i tri posebne kore, podelite smesu za kore na tri jednaka dela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: