Način pripreme
Potopimo 3-4 supene kašike semenki suncokreta u izvornu ili filtriranu vodu na oko 20-30 minuta.
Peremo list po list celu glavicu zelene salate, krhka sorta, kovrdžava. Isečemo je na tanke trakice zajedno sa perima prolećnog mladog luka.
Dodajemo kisele tikvice, isečene na kockice (oko pola šolje) domaće mariniranih - sterilizovanih u tegli.
Sipamo oceđeno seme suncokreta - nabubrilo i hrskavo od natapanja.
Kidamo listiće majorane od 3-4 struka i posipamo preko salte zajedno sa 1 šakom prirodnih crnih maslina Kalamon.
Začinimo sa 3 vrste zdravih prirodnih ulja - susamovo, laneno i suncokretovo nerafinisano, himalajskom solju, mlevenom, smeđim kristal šećerom od šećerne trske i sveže isceđenim limunom - po ukusu.
Promešamo i serviramo na trpezi svežu prolećnu salatu sa kiselim tikvicama, semenom suncokreta i prirodnim maslinama Kalamon u velikoj staklenoj posudi za salatu.
Odgovarajuća za sunčani prolećni piknik, i ne samo!
Veoma ukusna zelena salata sa kiselim tikvicama je gotova.