Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Zelena salata»Zelena salata sa kiselim tikvicama

Zelena salata sa kiselim tikvicama

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Zelena salata sa kiselim tikvicama
Fotografije: Iliana Parvanova
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
2
"Ako se pitate da li da dodate kisele tikvice u zelenu salatu, prosto to uradite"

Potrebni sastojci

  • zelena salata - 1 glavica, kovrdžava
  • mladi luk - pera od 2 - 3 struka
  • majorana - 3 - 4 struka, sveža
  • seme suncokreta - 3 - 4 supene kašike ili pola šoljice
  • kisele tikvice - ½ tegle, marinirane
  • masline - 1 šaka, crne (prirodne)
  • sok od limuna - sveže isceđen, po ukusu
  • smeđi šećer - 1 ravna kašičica
  • himalajska so - ½ kašičice, po ukusu
  • susamovo ulje - 1 kašičica
  • laneno ulje - 1 kašičica
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1 kašičica (prirodni suncokretov maslac)
* merne jedinice

Način pripreme

Potopimo 3-4 supene kašike semenki suncokreta u izvornu ili filtriranu vodu na oko 20-30 minuta.

Peremo list po list celu glavicu zelene salate, krhka sorta, kovrdžava. Isečemo je na tanke trakice zajedno sa perima prolećnog mladog luka.

Dodajemo kisele tikvice, isečene na kockice (oko pola šolje) domaće mariniranih - sterilizovanih u tegli.

Sipamo oceđeno seme suncokreta - nabubrilo i hrskavo od natapanja.

Kidamo listiće majorane od 3-4 struka i posipamo preko salte zajedno sa 1 šakom prirodnih crnih maslina Kalamon.

Začinimo sa 3 vrste zdravih prirodnih ulja - susamovo, laneno i suncokretovo nerafinisano, himalajskom solju, mlevenom, smeđim kristal šećerom od šećerne trske i sveže isceđenim limunom - po ukusu.

Promešamo i serviramo na trpezi svežu prolećnu salatu sa kiselim tikvicama, semenom suncokreta i prirodnim maslinama Kalamon u velikoj staklenoj posudi za salatu.

Odgovarajuća za sunčani prolećni piknik, i ne samo!

Veoma ukusna zelena salata sa kiselim tikvicama je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: