Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Moj domaći pekarski hleb

Moj domaći pekarski hleb

VecaVeca
Šef kuhinje
7143982k3379
Moj domaći pekarski hleb
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
04/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
100 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
6
"Kada kažemo domaće, prvo pomislimo na ukusan, mekan domaći hleb"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • brašno - 500 g
  • suvi kvasac - 1 kesica (10 g)
  • so - 1 kašičica
  • voda - 300 ml
  • za premazivanje
  • voda - po.potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema testa: U dublju posudu usuti 400 g brašna, dodati so, suvi kvasac i izmešati. Dodati mlaku vodu i meśati varjačom. Umeśati preostalo brašno (100 g) i zamesiti mekše testo. Prekriti providnom prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.

Nakon toga, testa premesitj na pobrašnjenoj radnoj površini i oklagijom razviti u oblik pravougaonika. Urolati (pritiskakući prstima testo svaki put tokom rolanja).

Staviti u pleh obložen pek-papirom i premazati mlakom vodom. Ostaviti da odstoji 45 minuta.

Zatim opet premazati mlakom vodom. Peći u dobro zagrejanoj rerni ns 180 stepeni 35 minuta. U pola pečenja, hleb premazati mlakom vodom.

U rernu, pre pečenja, staviti posudu koju ćete napraviti od alu folije i u nju usuti vodu, staviti je i dok se zagreva rerna, a i dok se peče hleb.

Gotov mekani pekarski hleb izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.

Savet: Hleb ne pokrivati kada izvadite iz rerne, već ga samo ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: