Način pripreme
Priprema testa: U dublju posudu usuti 400 g brašna, dodati so, suvi kvasac i izmešati. Dodati mlaku vodu i meśati varjačom. Umeśati preostalo brašno (100 g) i zamesiti mekše testo. Prekriti providnom prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
Nakon toga, testa premesitj na pobrašnjenoj radnoj površini i oklagijom razviti u oblik pravougaonika. Urolati (pritiskakući prstima testo svaki put tokom rolanja).
Staviti u pleh obložen pek-papirom i premazati mlakom vodom. Ostaviti da odstoji 45 minuta.
Zatim opet premazati mlakom vodom. Peći u dobro zagrejanoj rerni ns 180 stepeni 35 minuta. U pola pečenja, hleb premazati mlakom vodom.
U rernu, pre pečenja, staviti posudu koju ćete napraviti od alu folije i u nju usuti vodu, staviti je i dok se zagreva rerna, a i dok se peče hleb.
Gotov mekani pekarski hleb izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.
Savet: Hleb ne pokrivati kada izvadite iz rerne, već ga samo ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi.