Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Slana Torta»Slana torta sa palačinkama od zelja

Slana torta sa palačinkama od zelja

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Slana torta sa palačinkama od zelja
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 4
12/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Slana torta sa palačinkama od zelja je naš način da unesemo dozu dobrog raspoloženja u dom"

Potrebni sastojci

  • zelje - 1 šolja /kuvano i izblendano/
  • jaja - 3 komada
  • sveže mleko - 300 ml
  • brašno - 7 supenih kašika
  • so
  • ulje
  • maslac
  • grašak - 1/2 šolje
  • šargarepa - 1 komad
  • dimljeno meso - 150 g
  • kiseli krastavčići - 3 komada
  • pečene paprike - 1 komad
  • pavlaka za kuvanje - 300 ml /za mućenje/
  • kiselo mleko - 300 g
  • majonez - 150 g
  • beli luk - 2 čena
* merne jedinice

Način pripreme

Zelje /otprilike pola šerpe od 3 l u sirovom obliku/ se dobro opere. Stavlja se u šerpu sa vodom. Kuva se 5 minuta nakon što provri. Sipa se u đevđir. Iscedi se. Bez stiskanja i stavlja se u blender. Izblenda se. Sipa se u veliku posudu.

Jaja se razbiju u posudi. Sipa se sveže mleko. Dodaje se brašno. Stavlja se so. Smesa se umuti. Gramaže nisu tačne. Prema željenoj gustini može se dodati još mleka ili brašna.

Sprema se tiganj s nelepećim premazom. Stavlja se ulje da se zagreje. Sipa se od smese i rasporedi se u celom tiganju u rotirajućim pokretima. Kada je s jedne strane gotova, okreće se špatulom.

Kada je palačinka gotova vadi se iz tiganja i premazuje se maslacem. Isto se ponavlja sa celom smesom, tako što pre svake treba da se stavlja ulje u tiganj. Dobijaju se deblje od običnih palačinke, otprilike 9 komada.

Kada su sve palačinke gotove, sprema se nadev. U šerpu se stavlja grašak da se skuva u posoljenoj vodi. Skida se. Šargarepa se oguli i opere. Izrenda se na krupno rende.

Kratko se kuva u posoljenoj vodi. Iscedi se. Sve komponente torte treba da se ohlade. Kiseli krastavčići i pečena paprika se sitno iseckaju. Svako od povrća se stavlja u posebnu posudu, šargarepe i grašak u jednu istu. Dimljeno meso se sitno isecka i stavlja se u posudu. Pavlaka se dobro umuti mikserom, tako što se dodaje i so.

Pavlaka se rasporedi u posudice, tako što treba imati u vidu da će se šargarepe i grašak koristiti za 3 sloja. Krastavčići i dimljeno meso za po 2 sloja i 1 sloj pečene paprike. Promešaju se.

Na tacnu se stavlja palačinka. Sloj pavlake sa šargarepama i grašak. Palačinka, sloj sa kiselim krastavčićima, palačinka, sloj sa dimljenim mesom, palačinka, sloj sa graškom i šargarepama, palačinka, sloj sa pečenom paprikom, palačinka, sloj sa kiselim krastavčićima, palačinka, sloj sa dimljenim mesom, palačinka, sloj sa graškom i šargarepama i završava se palačinkom. Slana torta se ostavlja u frižideru da se stegne.

U posudu se stavljaju kiselo mleko i majonez. Beli luk se oguli i presuje se u presi za beli luk. Dodaje se u posudu, kao i so. Promeša se.

Slana torta sa palačinkama od zelja se servira sa sosom od belog luka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: