Način pripreme
Prethodnog dana stavite mleko da se cedi i ispecite paprike.
Za kore - u veliku posudu izrendajte oprane i neoljuštene tikvice. Dodajte preostale sastoje, prethodno ste pomešali sodu u mleku. Promešajte i podelite smesu na tri jednaka dela. Papirom za pečenje oložite kalup, sa dnom koje se otvara i namažite dno i deom ivica.
Ispecite tri kore u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju lepu boju. Svaka smesa pre sipanja u kalup se promeša. Kore se vade sa papirom o okreću na vlažnu krpu. Kad se potpuno ohlade, papir se skida.
U veliku posudu stavite oceđeno mleko i dodajte mrvljeni sir. Oljuštite i očistite paprike od semenki. Sitno iseckajte i dodajte u smesu. Stavite iseckanu mirođiju i peršun. Dodajte biber, mlevene orahe, beli luk i mešajte. Probajte i ako je potrebno dodajte so.
U kalup sa dnom koje se skida stavite jendu koru i sipajte nadev. Tako uradite i sa preostale dve kore, nakraju završite nadevom. Ostavite od smese 1 šolju u u nju dodajte sir filadelfijja. Promešajte, pokrijte folijom i stavite u frižider.
Sastavljenu tortu pokrijte streč folijom i pritisnite prstima. Stavite u frižider na 6 sati ili 1 noć.
Kad torta odstoji, isecite dve tikvice na ne mnogo tanke kiške. Stavite ih u posudu i dodajte 2 supene kašike ulja i promšajte. Pecite na kratko sa obe strane na gril tiganju ili roštlju. Kad se ohladi, preko svake tikvice stavite po 1 supenu kašiku od smese, koju ste odvojili i uvijte u čvrste rolate. Ostavite oko 2 supene kašike od smese za premazivanje torte.
Izvadite tortu iz kalupa i spatulom ili kašikom namažite sa strane. Sa spoljašnje strane, rukom stavite mlevene orahe. Ukrasite rolatima od tikvica i pospite orasima i stavite mirođiju.
Raskošna slana torta sa korama od tikvica je gotova.