Način pripreme
U duboku posudu sipamo tri vrste, koje po želji prosejemo: po pola šolje integralnog, pšeničnog i kukuruznog brašna.
Dodajemo arome - sušenu i izmrvljenu majčinu dušicu (3 kašičice) i bosiljak (2 ravne kašičice). Iseckamo veom sitno otprilike 20 listova svežeg estragona i dodajemo ga u posudu.
Sipamo 1 ravnu kašičicu sode bikarbone i aktiviramo je, prelivajući je sa jednom i po supenom kašikom domaćeg jabukovog sirćeta.
Začinimo 1 kašičicom fine himalajske soli, ½ kašičicemlevenog crnog bibera i 2 supene kašike maslinovog ulja.
Lepo promešamo rukom i polako sipamo pola šolje tople vode. Umesimo meko, blago elastično i aromatično testo.
Na ruci razvijemo slane štapiće jedan po jedan - jednake dužine, ređajući ih u veliku četvrtastu tepsiju, prethodno namazanu nerafinisanim suncokretovim uljem. Od ove količin etesta se dobijaju 2 serije po 35-40 komada, dugih oko 10 cm - ukupno otprilike 70-80 hrskavih grisina.
Pečemo slane štapiće u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta. Veoma je delikatno da se posmatraju i isključe na vreme.
Izuzetno ukusne i aromatične biljne italijanske grisine sa majčinom dušicom, bosiljkom i estragonom, pogodne su za usput, piknik, poslepodnevnu užinu, zabavu ili umesto kokica u romatičnom bioskopu u bašti pod nebom!