Način pripreme
Pažljivo operemo sav zeleniš (spanać, koprivu, mladi luk i peršun) i iseckane/usitnjene ih stavljamo u veći bokal nutribuleta / jakog blendera.
Zalijemo s pola šolje prethodno skuvanog čaja od divlje nane. Blendamo otprilike 10 skundi, dolivamo drugu polovinu šolje čaja i meljemo još otprilike 10 sekundi da se dobije glatka homogena konzistencija svežeg zelenog smutija.
Sipamo gust zeleni sok u duboku posudu pogodnu za mešanje. Sipamo 1 kašičicu sode bikarbone zajedno sa 1 i ½ supenom kašikom domaćeg jabukovog sirćeta.
Začinimo 1 kašičicom himalajske soli i ½ kašičice mlevenog crnog bibera.
Dodajemo bundevino seme - 1 punu supenu kašiku, seme maka - ½ kašičice, proso - 1-2 supene kašike (prethodno namočen), konopljino brašno - 1 kašičica, s vrha, laneno brašno - 1 kašičica s vrha i 5 supenih kašika prirodnog suncokretovog ulja - nerafinisano suncokretovo ulje.
Mešajući metalno žicom za mućenje postepeno dodajemo 1 šolju kukuruznog brašna i 1 šolju integralnog brašna, dobijajući gusto tečno testo.
Premazujemo gnezda tepsije za mafine nerafinisanim suncokretovim uljem (silikonskom četkicom) i sasvim blago ih nabrašnimo integralnim brašnom.
Rasporedimo zelenu smesu ravnomerno u 12 kalupčića.
Pečemo prolećne slane mafine u rerni otprilike 30 minuta na 180 stpeeni (odozgo i odozdo), tako što u petnaestoj minuti zavrtimo / okrenemo tepsiju sa mafinima sa spanaćem.
Izuzetno zdravi i aromatični vegan slani mafini sa spanaćem i koprivom.
Pogodni su kako za doručak, tako i kao uz glavno vegetarijansko jelo, vitaminsku salatu ili supu od povrća!
Neobično ukusno!