Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Parfe»Parfe sa želatinom i kiselom pavlakom

Parfe sa želatinom i kiselom pavlakom

Parfe sa želatinom i kiselom pavlakom6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Ukusan parfe uz poslepodnevnu kafu"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 5 supenih kašika
  • brašno - 3 supene kašike
  • kakao - 2 supene kašike
  • vanila - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • Za krem
  • ceđeno mleko - 300 g
  • kisela pavlaka - 250 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • želatin - 2 kesice
  • kompot od šljiva - sok za sirupiranje
  • Za dekoraciju
  • kompot od šljiva - 1/2 tegle
  • želatin - 2 kesice
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pravimo koru. Odvojimo žumanca od belanaca. Belanca umutimo u sneg.

Žumanca umutimo u vazdušast krem sa šećerom. Nakon toga u njih dodajemo vanilu, kakao, brašno i prašak za pecivo. Lepo umutimo i ovu smesu u delovima sipamo u umućena belanca, pažljivo mešajući rukom ujednačenim pokretima.

Sipamo ovu smesu u tepsiju, obloženu papirom za pečenje, koji treba da bude većeg prečnika od kalupa u koji ćemo ređati omiljeni parfe.

Pečemo na 180 stepeni otprilike 10-15 minuta. Koru ostavljamo sa strane da se u potpunosti ohladi. Nakon toga samim kalupom u koji ćemo ređati tortu sečemo krug. Stavljamo ga u kalup i prelivamo sa 3-4 supene kapike soka iz kompota.

Pravimo krem tako što prvo pomešamo ceđeno mleko, kiselu pavlaku, šećer i vanilin šećer i mešamo kašikom.

Nakon toga rastopimo želatin u 4 supene kašike vode i ostavljamo da nabubri. Nakon toga ga zagrevamo na vodenoj pari dok se ne istopi i sipamo u krem. Veoma dobro mešamo i sipamo krem na koru. Zagladimo i stavljamo u frižider na sat vremena.

Za žele rastopimo želatin u 4 supene kašike vode, ostavljamo ga da nabubri, zagrevamo ga dok se ne istopi i sipamo u kompot, voće takođe treba da bude unutra. Mešamo, ostavljamo na kratko da počne da se steže i prelivamo stegnuti parfe.

Stavljamo parfe sa želatinom i kiselom pavlakom u frižider na 24 sata i nakon toga serviramo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: