Način pripreme
Jaja na sobnoj temperaturi se odvoje na belanca i žumanca. Belanca se umute u čvrsti sneg zajedno sa prstohvatom soli.
U drugoj posudi se mute žumanca zajedno sa šećerom.
Lagano se dodaje topla voda, a za njom i ulje.
Brašno se prosejava i meša se sa kukuruznim skrobom i praškom za pecivo. U porcijama se dodaje u umućena žumanca, dodaje se vanila.
Kada se dobije homogena smesa, dodaju se umućena belanca tako što se pažljivo meša špatulom.
Odvaja se 1/3 testa za kolač u koju se dodaju mleveni orasi. U nauljeni i nabrašnjeni kalup za kolače se sipa prvo beli deo, nakon toga smesa sa mlevenim orasima.
Rotirajućim pokretima lagano na mestima se mešaju dve smese.
Šareni kolač se peče u prethodno zagrejnaoj rerni na 180 stepeni otprilike 40 minuta. Čačkalicom se proverava da li je gotov.
Kada se zabode u njega, ona treba da izađe suva. Kada je gotov, rerna se isključi i kolač od patišpanja se ostavlja unutra, ali sa otvorenim vratima da ne bi splasnuo prilikom nagle smene temperatura.
Gotov mekani kolač od patišpanja sa orasima se posipa šećerom u prahu i spreman je za posluživanje uz šolju čaja ili vruću i aromatičnu kafu.
Svako voli kolač, zato bismo vam preporučili da imate pri ruci i ostale recepte za ukusan kolač.