Način pripreme
Koristimo šolju zapremine 250 ml.
Prelivamo kukuruzni griz toplom vodom. Sipamo braon kristal šećer u njih i mešamo da se rastvori.
Ako želimo da budu slađi mafini, možemo dodati malo više šećer, ali i pola šolje je dovoljno - tako su nežniji i zdraviji.
Dodajemo u tečnu smesu sodu i nakon toga domaće jabukovo sirće, da se aktivira. Dodajemo vnailu za miris i nerafinisano suncokretovo ulje.
Na kraju zgusnemo sa brašnom bez glutena - od brašna i heljde i konopljinog brašna - sipamo po 1 supenu kašiku da ne dominira zasićeni ukus, a kukuruzno fino brašno - oko 3/4 šolje (ili 2/3 šolje) dok ne dobijemo srednje gustu smesu za kolač.
Namažemo nerafinisanim suncokretovim uljem kalupe za 12 mafina i pospemo bršanom.
Rasporedimo smesu za zdrave mafine ravnomerno u svaku od njih. Pečemo na 180 stepeni oko 25 minuta (zavisi od rerne - može i 30 minuta da bude potreno).
Serviramo naše vegan mafine za užinu sa toplim ili hladnim napitkom - čajem ili svežim sokom od zove ili voćni.
Dobijaju se mnogo mekani mafini sa zanimljivom, blago mrvljivom teksturom.
Prava magija - vegan mafini bez glutena za jedan zdraviji i slađi život!