Način pripreme
Kikiriki puter se dobija od blago ispečenog kikirikija u koji može da se doda mala količina biljnog ulja i so po ukusu.
U trgovačkoj mreži se nudi kao gotov proizvod, ali ako se zagledate u sadržaj na etiketi, među njegovim sastojcima možete otkriti i šećere, transmasti itd. Njihovo prisustvo u sastavu kikiriki putera istovremeno menja kvalitet proizvoda.
U današnje vreme dosta domaćinstava poseduje nutribulet ili kuhinjski robot sa snagom od barem 77 W i postoji mogućnost da se napravi kod kuće. Tako će domaći kikiriki puter sigurno sadržati proteine, ugljene hidrate, zdrave masti, bez hemijskih dodataka.
Stavite kikiriki u tepsiju i nakon toga u rernu na 170 stepeni sa ventilatorom na 10 minuta, mešajući 1-2 puta s vremena na vreme.
Ostavite ga na 4-5 minutica u tepsiji i nakon toga, dok je još topao, prebacite u posudu nutribuleta. Lakše će pustiti masnoću dok je topao.
U kikiriki dodajte prtohvat soli i blendajte dok se ne dobiju krupni komadi.
Sada dolazi treutak da u usitnjeni kikiriki dodate kokosovo ulje. Ponovo blendajte.
Treba da znate da ukoliko je vaš uređaj snage ispod 700 W, biće mu teže da samelje kikiriki u finu pastu. Pauzirajte ga s vremena na vreme, dajući mu odmor. Ukoliko smesa od kikirikija stoji kao kvrdžice, znači da je suva i da treba da dodate još masti.
Blendajte dok se ne dobija glatka kikiriki masa.
Ukoliko želite u gotov kikiriki puter možete dodati med, kakao, cimet, vanilu za drugačiji ukus. Imate potpunu slobodu da ga u potpunosti napravite po vašem ukusu.