Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Krompir Salata»Krompir salata sa heljdom

Krompir salata sa heljdom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4661125k157
Krompir salata sa heljdom
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 3
29/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
1
"Jedna lepa prolećna salata od krompira, koja će premašiti vaša najhrabrija očekivanja"

Potrebni sastojci

  • krompir - 6 komada, srednji
  • heljda - ½ šolje, natopljena
  • blitva - 6 malih listova
  • mladi luk - oko 10 pera
  • mirođija - 1 supena kašika, isečena
  • peršun - 1 supena kašika, isečena
  • stragon - 5 tankih listova (svež)
  • himalajska so - oko 1 kašičica, ravna (po ukusu)
  • nerafinisano suncokretovo ulje - oko 5 supenih kašika
  • balsamiko sirće - 1 kašičica, bela
  • biber - 3 prstohvata
  • korijander - 1 prstohvat (mlevene semenke)
* merne jedinice

Način pripreme

Da bi heljda bila spremna za salatu, potopimo je u hladnu vodu ujutru.

Oljuštimo krompir i isečemo na kockice srednje veličine. U šerspu sa malo vode i u posudu za kuvanje na pari sipamo kockice krompira i heljdu preko. Poklopimo šerpu poklopcem i ostavljamo da se kuvaju na pari dok ne omekša krompir. Nakon toga prebacujemo u drugu posudu u kojoj se može mešati.

Dok se hladi - operemo sveže zelene listove, nabrane iz bašte - blitvu (male i krehke listove), mladi luk, mirođiju, peršun i sveži estragon. Isečemo sitno i dodajemo u krompir sa heljdom. Začinimo himalajskom soli, biberom, korijanderom (mlevenim semenkama), belim balsamiko sirćetom i nerafinisanim suncokretovim uljem.

Promešamo ukusnu krompir salatu i serviramo sveže prirpemljenu da bismo uživali u zasićenom ukusu i svežini.

Po želji možemo koristiti obruč (od kalupa za tortu) koji ćemo staviti na tanjir u kojem ćemo servirati i da napunimo salatom.

Popunimo okrigao oblik, ne pritiskamo mnogo da se ne izgnječi i odvajamo. Dobijamo lep okrugao oblik, koji daje interesantan izgled salati koja liči na slanu tortu od krompira.

Zdrava krompir salata sa heljdom i estragonom - odgovarajuća za jedan različit sunčani prolećni ručak!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: