Način pripreme
Da bi heljda bila spremna za salatu, potopimo je u hladnu vodu ujutru.
Oljuštimo krompir i isečemo na kockice srednje veličine. U šerspu sa malo vode i u posudu za kuvanje na pari sipamo kockice krompira i heljdu preko. Poklopimo šerpu poklopcem i ostavljamo da se kuvaju na pari dok ne omekša krompir. Nakon toga prebacujemo u drugu posudu u kojoj se može mešati.
Dok se hladi - operemo sveže zelene listove, nabrane iz bašte - blitvu (male i krehke listove), mladi luk, mirođiju, peršun i sveži estragon. Isečemo sitno i dodajemo u krompir sa heljdom. Začinimo himalajskom soli, biberom, korijanderom (mlevenim semenkama), belim balsamiko sirćetom i nerafinisanim suncokretovim uljem.
Promešamo ukusnu krompir salatu i serviramo sveže prirpemljenu da bismo uživali u zasićenom ukusu i svežini.
Po želji možemo koristiti obruč (od kalupa za tortu) koji ćemo staviti na tanjir u kojem ćemo servirati i da napunimo salatom.
Popunimo okrigao oblik, ne pritiskamo mnogo da se ne izgnječi i odvajamo. Dobijamo lep okrugao oblik, koji daje interesantan izgled salati koja liči na slanu tortu od krompira.
Zdrava krompir salata sa heljdom i estragonom - odgovarajuća za jedan različit sunčani prolećni ručak!