Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Ratatuj»Klasičan ratatuj na francuski način

Klasičan ratatuj na francuski način

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
4521501k212
Klasičan ratatuj na francuski način
Fotografije: Raya Andonova
1 / 3
29/05/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
5
"Francuski ratatuj za ljubitelje"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 komad
  • tikvica - 1 komad
  • paprika - 1 zelena
  • paradajz - 3 manja, omekšala
  • paradajz - 1 veliki, normalno uzreo
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • majčina dušica
  • bosiljak
  • ruzmarin
  • origano
  • lovorov list - 1 koamad
  • biber
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se opere dobro i seče se na tanke krugove. Soli se i ostavlja se sa strane da se ocedi gorki sok.

Za to vreme omekšali paradajz se seče na male kocke (sok koji se izdvojio se ne baca).

Seče se takođe luk na sitno i beli luk se ustinjava.

U zagrejanom ulju se zaprže luk i beli luk oko 1 minuta. U njih se dodaje isečen paradaj, a nakon toga i začini. Ostavlja se na slaboj vatri bez poklopca, dok ne uvri više tečnosti i ne postane gusto kao sos.

Dok vri, seče se ostalo povrće - drugi paradajz, tikvica i paprika, na kolutove.

Kada je sos gotov, patlidžan se ispere.

Sos se raspoređuje na dno posude za pečenje, a preko njega se poređaju preklopljeni kolutovi patlidžana, paprike, paradajza i tikvice, kao za ovaj klasičan ratatuj.

Odozgo s posipa sa malo soli, posuda sa klasičnim ratatujem na francuski način se pokriva folijom i stavlja se da se peče na 200 stepeni oko 45 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: