Način pripreme
Slanina se sitno isecka i proprži se u suvom tiganju.
Vadi se, stavlja se tanjir, a u tiganj u masnoću koju je pustila se stavlja kravlji maslac.
Petlići se proprže sa obe strane dok ne postanu zlatkasti. Vade se posipaju se solju i iznutra, nakon čega se prebacuju u keramičku posudu (u ovom slučaju je krok pot).
U tiganj se stavljaju iseckani luk, šargarepa i beli luk. Nakon kratkog mešanja stavljaju se iseckane kriškice pečuraka.
Kada se povrće proprži, posipa se s malo brašna i aleve paprike, izmešaju se, dodaju se paradajz sos, so po ukusu, suva majčina dušica, origano, žalfija i pola šolje vode.
Nakon kratkog kuvanja sos se sipa u petliće. Dodaju se propržena slanina, lovorov list, cela zrna crnog bibera i belo vino.
Posuda za sporo kuvanje se uključi na drugi stepen i petlići se kuvaju tri sata.
Sporo kuvanje čini meso izuzetno krhkim i ukusnim.
Petlić na francuski način se servira sa krompir pireom.