Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Losos sa medom i soja sosom

Losos sa medom i soja sosom

Losos sa medom i soja sosom
Fotografije: Polina Stancheva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
2
"Veličanstveni losos sa aromatičnom glazurom kojim ne samo da ostavljate utisak već zapravo očarate goste!"

Potrebni sastojci

  • losos - 450 g
  • kora limuna - 1 kašika
  • beli luk - 2 čena
  • so - 1 kašičica
  • Za marinadu
  • soja sos - 50 ml
  • med - 50 ml
  • voda - 50 ml
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • Za dekoraciju
  • limun - 2 kriške
* merne jedinice

Način pripreme

File lososa treba da se posoli i u njega da se natrlja narendana kora limuna (1 kašika) i gnječeni ili na sitne kocke isečen beli luk (2 čena).

U dubokoj posudi se pomešaju soja sos, tečni med, voda i maslinovo ulje. Promešaju se dok se ne dobije homogena smesa i preliva se file lososa. Ostavlja se u toj marinadi minimunm sat-dva u frižideru.

Nakon toga se stavlja u posudu za pečenje (preporučujem da koristite papir za pečenje) zajedno sa marinadom i peče se na umerenoj rerni oko pola sata, pri čemu povremeno treba da se preliva marinadom tokom pečenja.

Mariniran losos je sjajnog ukusa i servira se vruć, a po želji možete da ga ukrasite kriškom limuna.

Za garnirung sam poslednji put dodala kuvani krompir sa crvenim lukom za salatu, začinjene maslinovim uljem i belim balsamiko sirćetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: