Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Slani rolat»Jednostavan rolat Velington sa svinjskim fileom

Jednostavan rolat Velington sa svinjskim fileom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Jednostavan rolat Velington sa svinjskim fileom
Fotografije: Ivelina
5 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Jednostavno, koliko god da je jednostavno, ipak vredi svake odvojene minute, zato što je finalni rezultat očaravajuć - Dame i Gospodo - rolat Velington"

Potrebni sastojci

  • svinjski file - oko 500 g
  • lisnato testo - 1 list
  • pečurke - 300 g, vrganji ili šumske
  • pršuta di parma - 100 g
  • dižonski senf - 1 - 2 supene kašike
  • žumance - 1 komad
  • maslinovo ulje - 2 - 3 supene kašike, ekstra devičansko ili suncokretovo ulje
  • kravlji maslac - 30 g
  • luk šalot - 1 komad, veliki
  • mocarela - 150 g /kačkavalj/
  • so
  • biber
  • ruzmarin
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjski biftek po receptu Velingtona u svom sadašnjem obliku ima oko 100 godine i predstavlja vrstu francuskog jela.

Ovaj recept će iznenaditi čak i ljubitelje klasike, koju spema Gordan Ramzi sa telećim fileom, ali teža je za kulinare početnike.

Rolat Velington uključuje svež svinjski file zajedno sa predivnom kombinacijom lisnatog testa, pršute, dižonskog senfa i sotiranih pečuraka, kako bi se dobila najukusnija, eleganta i potpuno prekrasna praznična večera, koja je zapravo veoma jednostavna za pripremu.

Rolat Velington, spremljen sa svinjskim fileom, uvijen u pršutu, pečurke i lismato testo u oblik rolata je recept koji će oduševiti!

Rolat Velington sa svinjskim fileom je savršen za deljenje sa prijateljima i porodicom i i odlično glavno jelo za božićne praznike.

Ovaj recept je jednostavan, samo treba da znate kako da radite sa lisnatim testom i zatvorite file, a da ga ne probadate da ne bi istekli njegovi sokovi. Svinjski file za razliku od telećeg ne sme da ostane rozikast u unutrašnjosti i to je prednost prilikom njegovog pečenja i lako ga je napraviti.

Začinite svinjski file solju, biberom, sitno iseckanim čenom belog luka, peršunom i ruzmarinom. Ostavite sa strane da marinira 20 minuta. Isto toliko ukusno je i samo sa biberom, soli i nakon pečenja premazano s 2 supene kašike senfa.

U velikom tiganju na jakoj vatri istopite maslac sa maslinovim uljem. Dodajte marinirani svinjski file u zagrejani tiganj i kuvajte dok ne postane braonkasto sa svih strana - otprilike 2 minute po strani. Ovaj proces oduzima 8 minuta. Pazite da ne probodete površinu filea, što bi dovelo do prosipanja njegovih sokova!

Izvadite prženi file iz tiganja da se ohladi i u isti tignj dodaje kockicu maslaca, sitno iseckane pečurke i luk šalot. (Možete da ih sitno sameljete u procesoru za hranu) i sotirajte otprilike 5 minuta da ostanu u masnoći, mešajući samo s vremena na vreme.

Kada su gotovi, ostavite ih da se ohlade. Razvijte odmrznuto lisnato testo, tako da bude toliko dugačko, koliki je vaš file, i dovoljno široko da biste ga u potpunosti uvili.

Prekrijte testo tanko isečenom pršutom. Po pršuti razmažite dižonski senf.

Ravnomerno rasporedite sotiranu smesu od pečuraka odozgo po pršuti. Poređajte kriške mocarele ili izrendani kačkavalj.

Klasičan recept je bez mocarele i kačkavalja, ali meni se više dopada sa njima. Uvijte file u testo i pritisnite rub da se ne bi raspao tokom pečenja.

Premažite testo žumancem. Od ostalog testa pomoću kalupa za kolače isecite nekoliko zvezdica i prilepite ih na rolat. Stavite rolat Velington na papir za pečenje u odgovarajuću tepsiju. Prebacite Rolat Velington u tepsiju za pečenje i stavite u zagrejanu rernu da se peče 30 minuta.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20-30 minuta. Ukoliko imate poteškoće sa pečenjem, koristite termometar za pečenje mesa, stavljajući ha u najdeblji deo mesa.

Izvadite iz rerne kada je unutrašnja temperatura dostigla između 150-160 stepeni. Kod mene je potpuno gotovo za 30 minuta na 200 stepeni bez ventilatora, a s ventilatorom 180 stepeni za 30.

Budite sigurni u rezlutat - svinjetina Velington će biti savršeno ispečena, samo je potrebno da sledite stepene i vreme pečenja.

Ostavite meso da odmori 3 minute pre nego što ga isečete.

Probajte moju verziju ovog tako ukusnog jela!

Maksimalno uživajte u ovom jednostavnom rolatu Velington sa svinjskim fileom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: