Način pripreme
Tiganj sa debelim dnom i poklopcem - 26 cm.
Svinjski file se opere i osuši se. Ako ima masnoća ili žila one se odstrane. Iseki se na tanke lente.
Praziluk se očisti i usitni. Paprika se očisti i iseče na sitne kocke.
Konzerva pečuraka sa šaragrepom se ocedi. Čenovi belog luka se iseku na sitno.
U tiganj se stavlja masnoća, stavlja se na umerenu vatru, dodaje se meso i dinsta se pod poklopcem oko 10 minuta ili dok ne omekša.
Kada je pod poklopcem pušta dovoljno vlage.
Kada omekša dodaje se praziluk i ostavlja se oko 5 minuta da omekša dok se meša.
Dodaje se paprika i beli luk, poklapa se ponovo poklopcem i nakon što je skoro gotova paprika dodaje se grašak sa šaragrepama i pečurkama, isečenim na kocke. Posipa se so i biber.
Jaja se umute sa 4 kašike vode, ne dodaje se sveže mleko, i sipaju se u tiganj. Stavlja se ponovo poklopac i kuva se na veoma slaboj vatri 20 minuta. Već na petom minutu se vidi kako se jaja raspoređuju po celom tiganju skoro do ivice.
Omlet izgleda tečan, ali kada se pritisne varjačom on će biti čvrst.
Isključuje se vatra i ostavlja se tiganj bez poklopca oko 5 minuta.
Posipa se usitnjenim peršunom.
Kada se proceni da je upio svu vlagu okreće se u tanjir za serviranje.