Način pripreme
Tokom zimskih meseci najvažnije je da ojačate svoj imunitet i da zaštitite organizam od gripa i nazeba. Upravo zbog toga ćemo vam otkriti kako se pravi domaća tinktura od propolisa, za šta se upotrebljava i kako da je iskoristite, kako bi iz nje izvukli najviše koristi u lečenju.
Potrebno vam 30 g propolisa i 100 ml alkohola. Kako bi vam bilo lakše, možete da zamrznete propolis u zamrzivaču, kako biste ga lakše narendali, a zatim ga prelijte alkoholom. Čuvajte ga 6 dana na tamnom i prohladnom mestu. Nakon toga ga procedite i vaša tinktura je gotova.
Uzimajte po pola kašičice tinkture, koju rastvorite u vodi ili drugoj tečnosti za jačanje imuniteta.
Kod jakeog nazeba i angine, kao i za olakšavanje simptoma sinusitisa, dobro je da u svaku nozdrvu stavite po nekoliko kapi tinkture na pamučnu kuglicu i da je držite nekoliko minuta.
Kod gnojne angine najbolja lekovita svojstva tinktura može da ispolji ako se koristi za ispiranje grla. Tečnost, koja vam je neophodna, priprema se od 50 ml tinkture i 100 ml vode, po mogućnosti prokuvane.
Tinkturu možete da koristite i za lečenje gljivica na noktima. Neophodno je da samo nekoliko puta premažete nokte tinkturom, bez razređivanja i da zatim najmanje 1 sat izbegavate da kvasite nokte.
Ova tinktura takođe pomaže i kod akni.
Kod visokog pritiska, možete da uzimate 3 puta na dan po 20 kapi, rastvorenih u vodi ili mleku.