Način pripreme
Očistite pasulj i veoma dobro ga operite. Stavite ga na 1, 2 sata u hladnu vodu sa kašičicom sode bikarbone. Zatim ga ponovo isperite i stavite u šerpu u kojoj ćete ga kuvati. Sipajte vodu koliko je potrebno da ga pokrijete i stavite na ringlu da uzavri. U slučaju da želite da imate laganu janiju sa više tečnosti, sipajte litar i po vode.
Čim voda iz pasulja uzavri, smanjite ringlu na minimum i ostavite da se krčka dok ne bude gotov. Ogulite luk i šargarepu. Naseckajte ih na kockice. I paprike takođe naseckajte. Kada je pasulj gotov, dodajte povrće i 1 ravnu kašičicu soli ili po ukusu. Dodajte i sušeni paradajz, ukoliko ćete ga koristiti.
Ostavite vašu janiju od pasulja da se krčka sa povrćem dok se ne skuva.
Kada su luk, paprike i sve povrće gotovo, stavlja se paradajz pire ukoliko ste njega izabrali. Ostavite da vri još 5 minuta i začinite svežom ili sušenom divljom nanom.
Zagrejte 100 ml ulja u odgovarajućoj posudi. Zapržite 2-3 supene kašike brašna dok blago ne promeni svoju boju. Sklonite sa ringle i stavite 1 supenu kašiku aleve paprike. Energično izmešajte.
Pažljivo, pomoću kutlače sipajte pasulj u zapršku i vratite na ringlu da uzavri mešajući da ne zagori.
Čim uzavri, vaša janija od pasulja je gotova.
Domaća janija od pasulja kao babina. Servirajte sa mekanim hlebom i uživajte svakom zalogaju.
Prijatno!
P.S. Mahunarke su izuzetno zdrave, zato preporučujemo da u svoj meni dodate neke od naših isprobanih recepata za pasulj u rerni ili domaću čorbu od pasulja.