Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Etimek od pomorandže

Etimek od pomorandže

Veronika MihailovaVeronika Mihailova
Inovator
11220392
Etimek od pomorandže
Fotografije: Veronika Mihailova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Kolač od pomorandže, koji leči dušu"

Potrebni sastojci

  • dvopek - 1 pakovanje
  • za šerbet
  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • za krem
  • sveže mleko - 1 litar
  • šećer - 200 g
  • brašno - 2 kašike (pune)
  • skrob - 3 kašike (pune)
  • maslac - 1 kašičica
  • vanila - 1 kesica
  • za preliv od pomorandže
  • sok od pomorandže - 400 ml
  • skrob - 2 kašike
  • šećer - 2, 5 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ova poslastica u Turskoj se zove Etimek, što je naziv za dvopek.

1. Poređajte dvopek jedan tik do drugog u posudi od vatrostalnog stakla (ili u posudu od porcelana).

2. Nakon toga krenite sa pripremom šerbeta.

Stavite šećer u šerpu na uključenu ringlu.

Mešajte šećer dok se potpuno ne istopi i promeni boju.

Pažljivo dodajte vodu preko istopljenog šećera. Šećer će postati tvrd. Nemojte da se sekirate - mešajte kašikom i sačekajte da se istopi.

Kuvajte 10 minuta.

Topli karamel (šerbet) sipajte preko dvopeka ravnomerno uz pomoć male kutlače.

3. Sve sastojke za krem promešajte (šećer, brašno, skrob i mleko - tim redosledom), bez maslaca i vanile. Promešajte pažljivo u šerpi i ostavite da se zagreva dok ne prokuva.

Dva minuta nakon što prokuva, isključite ringlu.

Dodajte maslac i vanilu i promešajte.

Prelijte dvopek vrelim kremom.

Ostavite po strani da se hladi.

4. Počnite pripremu preliva od pomorandže. Promešajte sve sastojke sa preliv od pomorandže (u šerpu prvo sipajte šećer, zatim skrob i na kraju sok od pomorandže) i mešajte na ringli. Soko od pomorandže iscedite i procedite da bude bez pulpe i semenki.

Kuvajte dok se ne zgusne.

2 minuta nakon što počne da izbacuje velike mehure isključite ringlu i sklonite šerpu.

Prelivom od pomorandže zalijte već ohlađeni mlečni krem i poravnajte ga uz pomoć špatule.

5. Kada se kolač sa pomorandžom ohladi na sobnu temperaturu stavite ga u frižider na 5-6 sati, da se stegne.

6. Poslužite kolač nasečen na kocke.

Svako parče Etimeka sa pomorandžom ukrasite sa vetrenjačom od pomoranže i narendanom belom čokoladom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: