Način pripreme
Ova poslastica u Turskoj se zove Etimek, što je naziv za dvopek.
1. Poređajte dvopek jedan tik do drugog u posudi od vatrostalnog stakla (ili u posudu od porcelana).
2. Nakon toga krenite sa pripremom šerbeta.
Stavite šećer u šerpu na uključenu ringlu.
Mešajte šećer dok se potpuno ne istopi i promeni boju.
Pažljivo dodajte vodu preko istopljenog šećera. Šećer će postati tvrd. Nemojte da se sekirate - mešajte kašikom i sačekajte da se istopi.
Kuvajte 10 minuta.
Topli karamel (šerbet) sipajte preko dvopeka ravnomerno uz pomoć male kutlače.
3. Sve sastojke za krem promešajte (šećer, brašno, skrob i mleko - tim redosledom), bez maslaca i vanile. Promešajte pažljivo u šerpi i ostavite da se zagreva dok ne prokuva.
Dva minuta nakon što prokuva, isključite ringlu.
Dodajte maslac i vanilu i promešajte.
Prelijte dvopek vrelim kremom.
Ostavite po strani da se hladi.
4. Počnite pripremu preliva od pomorandže. Promešajte sve sastojke sa preliv od pomorandže (u šerpu prvo sipajte šećer, zatim skrob i na kraju sok od pomorandže) i mešajte na ringli. Soko od pomorandže iscedite i procedite da bude bez pulpe i semenki.
Kuvajte dok se ne zgusne.
2 minuta nakon što počne da izbacuje velike mehure isključite ringlu i sklonite šerpu.
Prelivom od pomorandže zalijte već ohlađeni mlečni krem i poravnajte ga uz pomoć špatule.
5. Kada se kolač sa pomorandžom ohladi na sobnu temperaturu stavite ga u frižider na 5-6 sati, da se stegne.
6. Poslužite kolač nasečen na kocke.
Svako parče Etimeka sa pomorandžom ukrasite sa vetrenjačom od pomoranže i narendanom belom čokoladom.
Prijatno!