Način pripreme
Jagnjeći butovi se operu dobro i osuše se. Ako želite možete da ih pretvorite u porcije (400-500 g), ali mogu i celi, samo dok imate dovoljno veliku posudu za pečenje.
U posudi pomešajte so, biber, čubar, alevu papriku i ulje. Promešajte dobro i dobijenom smesom obilno
namažite meso.
Dobro će biti ako raspolažete sa dubokom posudom za pečenje sa poklopcem, ali ako ne, koristite debelu aluminijumsku foliju i opet će ispasti sočna pečena jagnjetina.
Na dno posude za pečenje stavite šargarepu, isečenu na krupne parčiće, glavicu crnog luka, isečenu na pola i čen belog luka.
Nekada ga čak nisu ljuštili, on je samo za aromu. Razbacajte grančice selena i nane. Pospite krupnu morsku so.
Sada već poređajte jagnjeće meso.
Odozgo pokrijte jagnjećom maramicom.
Sipajte vode koliko je potrebno da prekrije (ali ne potpuno) meso. Stavite poklopac posude i stavite je u hladnu rernu.
Počnite pečenje na 250 stepeni dva sata i nakon toga smanjite na 100 stepeni i ostavite još jedan sat.
Beleška: Ako imate vremena boće dobro da sve spremite uveče, osim da sipate vodu!
Ostavite posudu na hladnom i sledećeg dana spremajte.
Na taj način meso će imati vremena da se marinira i to je garancija za njegov ukus!
Nek vam je slatko uz ovaj pečen jagnjeći but.