Način pripreme
Jedan recept koji sam naučila dok sam radila kao kuvar u Grčkoj.
Kada ste oprali ovčije meso (može i kozje), na krupne komade iseckate ili ostavite celo. Zalivate ga gaziranom vodom, dodajete jedno za drugim šećer, limuntus i votku, mešate i utrljate u meso.
Odstoji tako barem 12 sati u frižideru, pri čemu je poželjno da ga okrenete odjednom. Kada ga izvadite, ostavljate ga da se ocedi 15 minuta od tečnosti, bez da perete.
Pravite kašu od ulja, soli, divlje nane, aleve paprike i majčine dušice u opisanim proporcijama.
Nožem pravite proreze od po 1-2 cm i utrljate kašu pazeći da uđe i u proreze, ostavljate da upije 1-2 sata od kaše i stavljate u tepsiju tako što na dno treba da naspete 2 prsta vode. Čvrsto pokrivate sa dva sloja folije i pečete na 170 stepeni 4 sata.
Kada prođu prva dva sata pogledajte i ukoliko je potrebno dospite još vode (uvek je potrebno). 5 minuta pre nego što isključite rernu sklonite foliju da se blago zapeče, a posle je ponovo stavite, da se meso ne bi osušilo dok se hladi.
Meso koje se nudi kao meso od šilježeta po mesnicama gotovo uvek je od dosta starijih životinja, nije od šilježeta, ali uprkos tome ima mnogo dobre kvalitete ukusa.
Pečeno ovčije meso na grčki način je gotovo.