Način pripreme
Predstavljam vam najsimpatičnije jelo sa leblebijama u RImu Pasta e ceci - Tradicija nad tradicijama!
Ovo je najjednostavnije, brzo i ukusno vegetarijansko jelo. Neki spremaju ovo jelo brže kao supu sa leblebijama, drugi pasiraju deo kuvanih leblebija za gušću osnovu, drugi dodaju biljke ruzmarin ili žalfiju, neki spremaju jelo da bude tečnije, drugi gušće sa paradajzom.
Ali jelo ostaje nepromenljiva tradicija u nedeljnom meniju! Potrebno nam je samo 5 sastojaka. Leblebije (kuvane), paradajz pire, čenovi belog luka i pasta mini makarone (*ditaline, aneline ili druge male veličine).
Evo trajne ukusne paste sa leblebijama: Prvo, počeće te sa izdašnom količinom maslinovog ulja, ovo daje supi tu karakterističnu aromu i dopunjuje ostale arome koje će vas naterati da mislite da ste na balkonu u Rimu, kada pojedete ukusnu pastu sa leblebijama.
Drugo, sotirajte isečene čenove belog luka u maslinovom ulju, dok malo ne porumene, a ne prosto da omeknu. To čini ukus maslinovog ulja da bude kao prepečeni orah, a ne gorak.
U srednje velikoj posudi ili dubokom tiganju zagrejte 2 supene kašike maslinovog ulja. Dodajte 2 izgnječena čena belog luka i kuvajte, lagano mešajući dok blago ne porumene. I treće - mešajte paradajz pire, so i biber i kuvajte ih sa belim lukom otprilike 30 sekundi.
Ostaje samo da dodate leblebije, makarone i ključalu vodu da bi se makarone začinile aromatičnom osnovom, skuvaju i postanu toliko skuvane, koliko želite. Mešajte i istružite sa dna šerpe komadiće paradajza i beli luk, smanjite ringlu i ostavite da krčka, dok se pasta ne skuva i deo tečnosti ne apsorbuje, otprilike 15 do 20 minuta. Začinite i regulišite začinima.
Koristite bujon od sveže kuvanih leblebija, umesto vode (iako možete da koristite samo vodu, zato što je ovaj recept čaroban). Ja više volim jednu šolju leblebija da pasiram i dodam u tečnost sa makaronama. Takođe možete da dodate izrendan parmezan u tečnost za kuvanje.
Napravite aromatičnu zapršku sa maslinovim uljem: Zagrejte 2 do 3 supene kašike maslinovog ulja u malom tiganju na srednje slaboj vatri sa ostalim čenom belog luka, ruzmarinom, prstohvatom ili dva soli i biberom, dok ne provri.
Sklonite sa ringle ukusnu supu sa makaronama odmah kada beli luk počne da menja svoju boju. Sipajte u posudice sa makaronam i odmah jedite.
Mali broj jela može da bude brži i da umiruje dušu!