Način pripreme
Pripremite veliku posudu sa vodom u koju ste ucedili polovinu limuna.
Očistite artičoku od nekliko slojeva spoljašnjih tvrdih listova, otkinite drške do 4-5 cm i ogulite i njih od spoljašnjeg tamnijeg zelenog sloja. Takođe, ogulite odsečene delove drški i stavite u vodu sa limunom zajedno sa celim artičokama.
Vadite jedno po jedno povrće i izdubite rupu u unutrašnjosti, nakon toga ponovo potopite u vodu da ne bi preterano potamnelo. Ukoliko je artičoka mnogo stegnuta, koristite širok nož tako što ga zabodete u dubinu i zavrtite nekoliko puta.
Sitno iseckajte istruganu unutrašnjost, odsečene drške i 1 čen belog luka. Pospite ih solju, s 20 ml maslinovog ulja i dve kašike sveže ceđenog soka od ostale polovine limuna. Dodajte i svež peršun i mentu i izmešajte.
Ovim nadevom napunite artičoke i stavite ih u tesnu i visoku kaserolu u koju ste prethodno sipali ostalo maslinovo ulje. Artičoka treba da bude uspravna sa drškama okrenutim ka gore i rezom sa nadevom odozdo.
U šerpicu ubacite isečen drugi čen belog luka i stavite na umerenu vatru na dve minute. Tako ćete aromatizovati maslinovo ulje.
Sipajte vino i bujon i pokrijte mokrim slojem pergamentskog papira. Tako kuvajte 20-30 minuta, u zavisnosti od veličine artičoke.
Tečnost ne treba da pokriva povrće, zbog toga ako treba nemojte stavljati svo vino i bujon.
Za još delikatniji ukus možete da kuvate na pari tako što za tečnost koristite isti odnos bujona/vina.
Na kraju kuvanja redukovana tečnost služi za sos.
Poslužite artičoku na rimski način sa limunom i belim vinom, tako što je servirate u istoj poziciji - uspravnu i posutu solju. Po želji ispod nje možete da stavite krišku prepečenog hleba. Prijatno!
Pročitajte takođe za šta su korisni listovi artičoke i pogledajte ove savete za kuvanje artičoke.