Način pripreme
Tajna perfektnih pilećih rolata na rimski način je da koristite tanke kriške belog mesa!
Ako imate kompletni komad belog pilećeg mesa, koristite mašinu za sečenje, kako bi isekli komade na jednaku debljinu od oko 3-4 mm! U ovom receptu za pileće rolate se koristi pršuta i ementaler sir. Ukusna, jedinstvena i dijetalna kombinacija, koja ne odstupa mnogo od tradicionalnog recepta sa telećim mesom i takođe veoma cenjena u Italiji.
Od vas i od stanja u vašem frižideru zavisi šta ćete iskoristiti za punjene pileće rolate. Šunku možete da zamenite slaninom ili da koristite drugu vrstu sira i dimljene kobasice.
Kada pripremite rolate, možete da birate da li ćete ih peći u rerni ili pržiti u tiganju, a začini takođe mogu da budu po vašem ukusu i izboru, kao što su nana, ruzmarin, majčina dušica i čen belog luka. U svakom slučaju, sporo kuvanje sa dodavanjem belog vina ili vode će učiniti da imate veoma mekane pileće rolate, koji se neće isušiti i biće veoma ukusni.
Prilog odaberite prema vašoj želji - pečeni krompir ili sezonsko povrće. Možete da koristite marinirane pečurke u kombinaciji sa pavlakom i kaparima. Ova kombinacija se veoma dobro slaže sa majčinom dušicom i žalfijom.
Postavite list pršute na dasku za sečenje, dodajte listić pilećeg mesa, list šunke u sredinu, jedan ili dva komada ementalera (birajte tvrdi sir, koji se neće istopiti i izliti iz ukusnog rolata). Umotajte rolate čvrsto i zatvorite ih čačkalicama sa obe strane.
Prva varijanta za pečenje rolata:
Porešajte rolate u pleh za pečenje, koji ste lagano premazali maslacem, dodajte iseckani čen belog luka, žalfiju ili ruzmarin.
Dodajte 1 kašiku ulja i 2 kašike vode. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta, a poslednjih 5 minuta uključite gornji grejač i prebacite pleh bliže vrhu rerne da se dobro zapeče slanina.
Druga varijanta - priprema u tiganju
Ugrejte 1 kašiku maslinovog ulja i oljušteni i iseckani čen belog luka.
Pržite beli luk dok ne porumeni i onda ga izvadite iz masnoće.
Dodajte rolate zajedno sa kašikom suve žalfije (ili 6 listova sveže) i strukove majčine dušice.
Rolate pržite po 30 sekundi sa svih strana. Nakon toga dodajte 1 kašiku vina. Sotirajte oko 2 minuta na jakoj vatri sa svih strana.
Dodajte ostatak vina i kuvajte poklopljeno oko 5-6 minuta i pazite da ne ostane bez tečnosti. Ako ima potrebe, dodajte kašiku vode.
Poslužite pileće rolate na rimski način dok su topli sa prilogom prema vašoj želji. Prijatno