Način pripreme
1. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok se ne dobije gust, vazdušast i čvrst krem. Za taj cilj je važno da su jaja sa sobne temperature.
2. Prosejte brašno u smesu i promešajte pažljivo i lagano dok se ne usvoji, ali ne dozvolite da spadne vazdušasti krem.
3. Pokrijte pleh rerne (40/30 cm) papirom za pečenje i sipajte smesu za patišpanj koru tako što zaravnite po celoj površini pleha.
4. Pecite 12 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
5. Spremite čistu kuhinjsku krpu, poprskajte je blago vodom, da se navlaži i pospite kristal šećerom.
6. Ispečenu koru okrenite dok je vruća na krpu, a po papiru prevucite kocku leda, nakon toga pažljivo je odvojte.
7. Uvijte u rolat zajedno sa krpom, a odozgo stavite još jednu ili prekrijte aluminijumskom folijom. Tako ostavite da se ohladi.
8. Namrvite ili izgječite viljuškom tahini alvu za nadev. Postoje vrste koje se ne mrve toliko, u takvom slučaju sameljem u blenderu na srednjoj brzini.
Pomešajte sa maslacem - mekim, na sobnoj temperaturi, dok ne dobijete glatku smesu.
9. Odvijte krpu i raširite ohlađenu koru. Namažite ravnomerno nadevom i uvijte ponovo patišpanj rolat.
Budući da je alva nogo slatka, sloj nije debeo, ali ako vi više volite spremite više nadeva, to je pitanje ukusa.
10. Gotov sladak rolat možete da konzumirate odmah ili da stavite u frižider, da se stvrdne krem od maslaca i alve.
Ideja za ovu kombinaciju mi je došla iz uspomena iz detinjstva, kada smo u školskoj klupi ili kod kuće često za užinu jeli kriške hleba, namazane smesom tahini alve i maslaca.
U kombinaciji sa patišpanj korom rolata takođe je predivno i donosi mnogo omiljenih uspomena na ukuse iz detinjstva.
Nadam se da će se i vama svideti ovaj patišpanj rolat sa tahini alvom i da vam je slatko i ukusno!