Način pripreme
Kvasac se nalomi u malu posudu. Dodaje se šećer, so, brašno i meša se veoma dobro, nakon čega se preliva vodom.
Meša se i ostavlja se da naraste 20 minuta.
Brašno od spelte se sipa u posudu, u kojoj će se mesiti. Dodaje se šećer i meša se veoma dobro.
U sredini se pravi udubljenje, u koje se sipa narasli kvasac, jaje i ulje. Počinje da se mesi testo, dok se voda dodaje postepeno.
Zamesi se meko testo, koje se ostavlja da naraste 30 minuta, pokriveno pamučnom krpom.
Alva se namrvi na sitno.
Nakon što je testo naraslo, deli se na 14 delova. Od svakog se oformi loptica.
Svaka loptica se razvija u krug prečnika 25 cm. Posipa se sa 2 kašike tahini alve i parčićima maslaca.
Uvija se u rolat i ređa u posudu za pečenje koja je prethodno namazana masalcem.
Pogače se mažu umućenim žumancem sa uljem, nakon čega se posipaju susamom.
Peku se 50 minuta, u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
Pogače od spelte sa tahini alvom su gotove.