Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogače od spelte sa tahini alvom

Pogače od spelte sa tahini alvom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Pogače od spelte sa tahini alvom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
5
"Sjajne pogače od spelte sa nadevom od alve Đakonija koju treba da probate"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 1, 2 kg + 3 kašike za kvasac
  • braon šećer - 3 kašike + 1 kašika za kvasac
  • so - 1 prstohvat
  • jaja - 1 komad + 2 žumanca za mazanje
  • svež kvasac - 42 g
  • ulje - 4 kašike + 3 kašike za žumanca za mazanje
  • maslac - 100 g
  • topla voda - 600 ml + 200 ml za kvasac
  • tahini alva - 700 g, meka
  • susam - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kvasac se nalomi u malu posudu. Dodaje se šećer, so, brašno i meša se veoma dobro, nakon čega se preliva vodom.

Meša se i ostavlja se da naraste 20 minuta.

Brašno od spelte se sipa u posudu, u kojoj će se mesiti. Dodaje se šećer i meša se veoma dobro.

U sredini se pravi udubljenje, u koje se sipa narasli kvasac, jaje i ulje. Počinje da se mesi testo, dok se voda dodaje postepeno.

Zamesi se meko testo, koje se ostavlja da naraste 30 minuta, pokriveno pamučnom krpom.

Alva se namrvi na sitno.

Nakon što je testo naraslo, deli se na 14 delova. Od svakog se oformi loptica.

Svaka loptica se razvija u krug prečnika 25 cm. Posipa se sa 2 kašike tahini alve i parčićima maslaca.

Uvija se u rolat i ređa u posudu za pečenje koja je prethodno namazana masalcem.

Pogače se mažu umućenim žumancem sa uljem, nakon čega se posipaju susamom.

Peku se 50 minuta, u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni.

Pogače od spelte sa tahini alvom su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: