Način pripreme
Za kolač od borovnica prvo zagrejte rernu na 180 stepeni, nauljite posudu za pečenje i pospite je grizom.
Mleko sa prstohvatom soli, vanilin šećerom i 25 grama šećera stavite na vatru da provri. Umešajte griz. Sklonite posudu sa vatre i ostavite da griz nabubri oko 5 minuta.
Zatim u posudi, ručnim mikserom, pomešajte maslac, šećer i vanilu. Odvojite žumanca od belanaca. Umutite žumanca i šećer dok ne postanu penasta smesa. Dodajte jaja u 100 grama kvarka i promešajte. Zatim umešajte topli griz (ne vruć). Na kraju pažljivo ubacite borovnice.
Zatim ručnim mikserom umutite belanca u drugoj posudi dok se ne stvore čvrst sneg i umešajte ih u smesu od griza.
Zatim sipajte testo u pleh i na smesu stavite kvark (100 g) kašikom na 4 mesta na smesu i nekoliko borovnica za ukras, zagladite i pecite voćni kolač oko pedesetak minuta.
Izvadite kolač od borovnica i griza, pa ostavite da se potpuno ohladi. Na kraju pospite šećerom u prahu i poslužite. Prijatno!