Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Omiljena domaća baklava

Omiljena domaća baklava

Dani GeorgievDani Georgiev
Početnik
1
Omiljena domaća baklava
Fotografije: Dani Georgiev
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
3 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
53 min.
Porcije
10
"Najukusnija domaća baklava - hoćete li probati da je spremite"

Potrebni sastojci

  • Za sirup
  • šećer - 1 kg
  • voda - 1 litar
  • Za baklavu
  • kore za pitu - 1 pakovanje, fine, razvijene
  • orasi - 2 šolje
  • maslac - 200 g
  • ulje - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Spremanje:

Prvo napravite šećerni sirup stavljajući u šerpu vodu i šećer.

Ostavite na ringli da vri na srednjoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup.

Nakon što je gotov, ostavite ga da se ohladi. Istopite maslac.

U dobro namazanu posudu za pečenje stavite pet kora, nakon čega namažete ravnomerno maslacem i pospete delom oraha.

Odozgo poređate još pet kora, opet maslac i orahe i tako do kraja (rasporedite orahe, tako da vam budu dovoljni za tri reda).

Isecite baklavu i prelijte je istopljenim maslacem.

Zagrejte rernu, gornji i donji grejač, na 160-170 stepeni i pecite oko 40-50 minuta dok se ne dobije zlatasto-braon boja.

Izvadite je iz rerne i prelijte je hladim sirupom.

Kada se klasična baklava ohladi, ostavite je u frižideru oko 12 sati, nakon čega možete da uživate u njoj.

Nadam se da ća vam se svideti recept za ovu domaću baklavu, podelite svoje mišljenje.

Prijatno! ❤️

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: