Način pripreme
Zamesi se srednje tvrdo testo od nabrojanih sastojaka. Podeli se na male pogačice koje se mažu istopljenim maslacem (od onoga za nadev) i slepljuju se po tri.
Razvijaju se tanke kore. Gotove kore se poređaju u posudu za pečenje namazanu maslacem i razvuku se prstima, pri čemu se svaka posipa maslacem i na svaku ili svaku drugu se stavljaju orasi.
Tako poređana baklava se preliva preostalim maslacem, seče se na rombove ili trouglove i peče se u jakoj rerni dok se ne zarumeni. Izvadi se i ostavlja da se ohladi.
Za to vreme se sprema sirup, pri čemi se šećer preliva vodom i kuva se deset minuta na slaboj vatri.
Dodaje se limontus (ili sok od limuna i narendana kora) i odmah se sklanja s vatre.
Hladna baklava se preliva sirupom i ostavlja se da odstoji jednu noć, da ga upije.
Mešena domaća baklava je gotova.