Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Mešena domaća baklava

Mešena domaća baklava

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
322100216100
Mešena domaća baklava1 / 2
06/05/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Domaća baklava, ali sa ručno razvijenim korama - eto to već priznajemo za pravi majstorluk"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • maslac - 1 1/2 kašike, istopljen
  • so - 1/4 kašičice
  • vvoda - 1 šolja, mlaka
  • brašno - koliko upije
  • Za nadev
  • maslac - 500 g
  • orasi - 500 g, istucani
  • Za sirup
  • šećer - 1 1/4 kg
  • voda - 1 litar
  • limontus - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Zamesi se srednje tvrdo testo od nabrojanih sastojaka. Podeli se na male pogačice koje se mažu istopljenim maslacem (od onoga za nadev) i slepljuju se po tri.

Razvijaju se tanke kore. Gotove kore se poređaju u posudu za pečenje namazanu maslacem i razvuku se prstima, pri čemu se svaka posipa maslacem i na svaku ili svaku drugu se stavljaju orasi.

Tako poređana baklava se preliva preostalim maslacem, seče se na rombove ili trouglove i peče se u jakoj rerni dok se ne zarumeni. Izvadi se i ostavlja da se ohladi.

Za to vreme se sprema sirup, pri čemi se šećer preliva vodom i kuva se deset minuta na slaboj vatri.

Dodaje se limontus (ili sok od limuna i narendana kora) i odmah se sklanja s vatre.

Hladna baklava se preliva sirupom i ostavlja se da odstoji jednu noć, da ga upije.

Mešena domaća baklava je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: